

Moderne organisaties hebben dagelijks te maken met diensten in de cloud. Vele bedrijven hebben hun applicaties en processen inmiddels naar een cloud platform zoals die van Microsoft Azure gemigreerd. Schaalbare en veilige cloud oplossingen en applicaties herdefiniëren in rap tempo de manier waarop we zakendoen, samenwerken en groeien.
Maar… wat ís Microsoft Azure nu eigenlijk? En wat kun jíj ermee?
Wat is Microsoft Azure?
Azure is het publieke cloud platform van Microsoft, waarmee je snel en eenvoudig complexe publieke en bedrijfsinterne services en applicaties kunt bouwen, implementeren en beheren.
Het Microsoft Azure platform biedt een enorm scala aan diensten, waaronder SaaS-, IaaS- en PaaS-diensten, Managed Database services en een keur aan trusted ontwikkeltools en technologieën. Azure ondersteunt tevens vele programmeertalen, frameworks, besturingssystemen, databases en apparaten. Niet voor niets dus, dat meer dan twee derde van alle Fortune 500 bedrijven inmiddels op Microsoft Azure als cloud platform vertrouwt.
Microsoft Azure omvat services, toepassingen en tools in de volgende categorieën:
Computing
Networking
Data Storage
AI, Intelligence & Cognitieve Services
IoT & Mixed Reality
Analytics & Big Data
Databases (en migratie)
Identiteit & Security
Development & Mobile Services
Beheer & Monitoring
Waarom kiezen organisaties voor Microsoft Azure?
Waar Google “Google Cloud Platform” (GC) aanbiedt en Amazon voor haar diensten “Amazon Web Services” (AWS) inzet, daar is Azure hét platform om Microsoft resources en diensten te benutten. Maar waarom is Azure beter dan bijvoorbeeld AWS of GC?
Ten eerste vanwege de gebruikte virtualisatie-technologie: AWS baseert op EC2 (Elastic Compute Cloud), Google Cloud op GCE (Google Compute Engine). Beide systemen worden uitsluitend via een web-interface aangestuurd. Azure baseert op VHDx (Virtual Hard Disk v2, een open disk image file format) en Hyper-V. Daarmee kun je complete clusters in Microsoft’s datacenters beheren en zelfs Azure onderdelen en/of hulpprogramma’s downloaden. Dat maakt de technologie veel wendbaarder én toegankelijker voor andere besturingssystemen.
Ten tweede is Microsoft Azure marktleider als het gaat om hybride cloud systemen. Azure maakt de naadloze koppeling van on-premises en cloud-gebaseerde systemen mogelijk. Voor veel organisaties is dit pure noodzaak voor gestroomlijnde processen. Microsoft heet de basis voor hybride implementaties flink verstevigd middels intensieve partnerschappen op het gebied van hybride en private cloud services. Voorbeelden van hybride services zijn Azure Arc, Azure Stack en Azure Stack Edge.
Ten derde is de database support van Azure omvangrijker, de pricing flexibeler (minuten-gebaseerd, “pay-as-you-go”), en vooral véél eenvoudiger te begrijpen en in te zetten dan bijvoorbeeld AWS of GC. Die bieden weliswaar vergelijkbare mogelijkheden als Azure, maar de snelheid waarmee Microsoft nieuwe Azure diensten en componenten – met name op het gebied van AI, IoT, Machine Learning en Analytics – lanceert, maakt dat Microsoft Azure duidelijk hoger scoort in de zakelijke markt.
Last but not least is in de huidige tijd de behoefte aan – en noodzaak voor – samenwerking en ontwikkeling op afstand exponentieel gegroeid. Microsoft levert daarvoor alle benodigde cloud-gebaseerde oplossingen, zoals Office 365, Teams, SharePoint en Dynamics, waarbij Azure de spil voor deze diensten vormt. Daarom is Azure voor organisaties de nummer één.
Welke services biedt Microsoft Azure?
Azure omvat een gigantische verzameling van diensten en tools. Een eerste overzicht daarvan levert de Microsoft Azure site. Maar inmiddels zijn het er zelfs zóveel (meer dan 200), dat het geheel aan mogelijkheden en toepassingen een ondoordringbaar service-oerwoud lijkt. En er komen continu nieuwe diensten en tools bij. Word daar maar eens wijs uit…
Om het overzicht te behouden, zijn voor Microsoft Azure een aantal zuilen, ook wel dienstcategorieën of ‘cloud pillars’ genoemd, geformuleerd. Een mooie schematische weergave daarvan, inclusief de meeste services, vind je hier.
De service zuilen van Microsoft Azure
Computing
Het Microsoft Azure platform ondersteunt de integratie – en het design – van cloud computing met een grote diversiteit aan on-board functies zoals microservices, batch processing, containerbeheer & orkestratie (Kubernetes services), en diensten voor virtualisatie (VMware), schalering, design en synchronisatie.
Networking
Azure networking services zorgen voor cross-premises en hybride connectiviteit (connectiviteit tussen cloud netwerken, on-premises netwerken en databronnen). Andere netwerkdiensten zorgen voor domeinnaam- en systeembeheer, content delivery network (CDN), dedicated networking, monitoring/diagnostics en load balancing.
Data Storage
“Storage” betreft alles wat met de veilige en efficiënte opslag van gegevens in de (hybride) cloud te maken heeft. Hieronder vallen services voor Shared File en Object Storage, archivering, backup/disaster recovery en bulk data transfer.
AI, Intelligence & Cognitieve Services
Met Azure Machine Learning, Microsoft Genomics en Bot Services biedt Microsoft Azure diverse unieke diensten voor de ontwikkeling van nieuwe AI-applicaties. Tevens heb je met Azure ook toegang tot tal van andere intelligente diensten en cognitieve API’s voor de implementatie van spraakherkenning, tekstanalyse, visuele herkenning en virtuele assistenten.
IoT & Mixed Reality
Datastromen die ontstaan door het Internet of Things (IoT) moeten 24/7 verwerkt en gevisualiseerd kunnen worden. Daartoe levert Azure vele handige tools en diensten als IoT Hub en Edge. Deze tools kun je wederom combineren met diverse analytische en communicatieservices, zoals Azure Maps, Sphere, Digital Twins en Event Hubs.
Analytics & Big Data
Solide, accurate data-analyse – én de visualisatie daarvan – zijn essentieel voor de besluitvorming. Azure bevat tal van mogelijkheden voor Big Data analyse en visualisatie met onder andere Databricks (Apache Spark-gebaseerd analyseplatform), Power BI (voor het embedden van interactieve datavisualisaties in je applicaties), Data Factory en Stream Analytics.
Databases (en migratie)
Azure ondersteunt veel verschillende database formats en maakt het (relationele) database beheer eenvoudig, met diensten als SQL Database, Blockchain Service, Cosmos DB en Redis Cache (voor caching voor power apps). Ook voor snelle en eenvoudige migratie heeft Azure eigen diensten.
Identiteit & Security
Ook wel “Identity & Access Management” (IAM) genoemd, voor veilig werken in de cloud. Je beveiligingskeuze is afhankelijk van wat je wilt beveiligen: gebruikers, data(bases), apps, functionaliteiten, etc. Azure biedt een brede set aan IAM diensten, voor authenticatie, encryptie, firewall en algehele beveiliging en monitoring. Zo kan je organisatie de kosten voor identiteitsbeheer reduceren en tegelijkertijd wendbaarder worden.
Development & Mobile Services
Vandaag de dag is ontwikkeling voor en compatibiliteit met mobiele apparaten een absolute must. Daarnaast moet ieder ontwikkelteam makkelijk én snel allerhande applicaties kunnen bouwen, implementeren en managen. Daarvoor bevat Azure een groot aantal ontwikkelingsdiensten en DevOps tools. Met services als media trans- & encoders, workflow tools, programmatische toegang (bijvoorbeeld met Power Shell) en app integratie, zorg je voor efficiënte (mobile) app ontwikkeling en deployment.
Beheer & Monitoring
Als je applicaties en data naar de cloud migreert, moeten deze natuurlijk ook beheerd en 24/7 gemonitord worden. Dat doe je met de diverse Azure observatiediensten voor je apps, infrastructuur en netwerk. Je eigen Azure omgeving beheer je met Azure Portal, Azure Policy, Cloud Shell en Cost Management (voor cloud-kostenoptimalisatie). Azure levert ook de nodige diensten voor beheer-procesautomatisering en back-up.
Maar… wat kan ik nu met al die diensten?
Elke datagedreven organisatie kan toegevoegde waarde genereren door de inzet van Azure diensten. Zo kun je bijvoorbeeld servers uit je datacenter verplaatsen naar Azure of het cloud platform gebruiken als infrastructurele uitwijklocatie. Je kunt met de diverse Azure services ook allerhande databronnen ontsluiten voor Machine Learning, Big Data Analyses en DevOps. Of je kunt de productiviteit en gebruiksvriendelijkheid voor je werknemers verhogen, doordat zij met één identiteit eenvoudig én veilig op alle bedrijfsapplicaties kunnen inloggen.
Het mooie van Azure? Je pikt datgene eruit, wat jíj nodig hebt voor jouw cloud-based, data-driven business. Azure helpt organisaties om hun omgevingen (infrastructuur, databases, software) in een mum van tijd in te richten, capaciteiten naar behoefte te schalen, en data en applicaties beter én sneller te ontwikkelen, beheren en analyseren. Met de juiste cloud services en een allesomvattend, goed gemanaged cloud platform komt de focus van je organisatie eindelijk weer op de business, op strategische ontwikkeling en groei te liggen.
Om te bepalen welke cloud diensten jóúw organisatie nodig heeft, kan het handig zijn om de nodige cloud experts te consulteren. Zij weten immers precies welke Microsoft Azure services voor welk doel geschikt zijn. En het voordeel van Azure is, dat je enkel dat betaalt wat je daadwerkelijk gebruikt. Pay as you go! Maar daarover in hoofdstuk “Wat kost de cloud?” hieronder.
Wat zijn de voordelen van Azure voor je business?
Hoe migreer ik naar Azure?
Simpel. Je sluit een abonnement af en je kunt meteen gebruik maken van alle Azure diensten die Microsoft op het platform aanbiedt. Jouw data en servers worden verplaatst naar de datacentra van Microsoft, waardoor zorgen over beveiliging en beheer (servers, netwerkverbindingen, koeling, etc.) verleden tijd zijn.
Het migreren zelf doe je met Azure Migrate, een gecentraliseerde hub voor de migratie van on-premises servers, infrastructuur, applicaties en data naar de cloud. Services als Data Box, DB Migration Service en Site Recovery vergemakkelijken dat proces nog verder. Er zijn veel methodes om te migreren, maar afhankelijk van je bestaande IT-omgeving komt het bijna altijd neer op een van de volgende varianten:
Rehosting
Dit is de eenvoudigste manier: je pakt je instantie (server, applicatie etc.) als geheel op en verhuist deze naar een locatie (instantie, VM) in de cloud. Dit wordt ook wel “Lift & shift” genoemd. De architectuur en inrichting veranderen daarbij niet, wat er echter voor kan zorgen dat je niet alle voordelen en mogelijkheden van Azure optimaal kunt benutten.
Refactoring
Wil je meer uit de cloud halen, maar niet meteen de hele architectuur omgooien? Dan kan refactoring uitkomst bieden. Met refactoring kies je per applicatie de afzonderlijke onderdelen (functies, data, interfaces, etc.) die in de Azure cloud moeten gaan draaien. Je kunt dan makkelijker nieuwe functionaliteiten uit de cloud en ook nieuwe applicatiefuncties toevoegen, zonder dat je daarvoor de hele architectuur en inrichting moet aanpassen. Maar ook hierbij geniet je nog niet alle benefits van de cloud.
Rearchitecting
Wil je echt álle (schaal)voordelen, tools en opties van Azure optimaal kunnen gebruiken, dan zul je je applicaties “cloud-native” moeten maken. Dat kan alleen door de gehele architectuur aan te passen: je moet applicaties als het ware ontleden in alle bestanddelen en bouwt ze vervolgens weer op met de diverse Azure-diensten. Dat kan een tijdrovende en kostbare klus zijn, zeker bij legacy applicaties. Voor een moderne infrastructuur, optimale flexibiliteit en snelle deployment is rearchitecting echter noodzakelijk. Gelukkig kun je hiervoor de ondersteuning van experts inroepen.
Hoe veilig zijn mijn gegevens in Azure?
Azure heeft privacy en dataveiligheid extreem hoog in het vaandel staan. Al je data, applicaties en klantgegevens staan op servers in de Microsoft datacenters. Met Azure bezit en controleer jij de verzameling, het gebruik én de distributie van jouw klantgegevens. Microsoft geeft uitgebreide informatie over hoe zij met jouw gegevens omgaat. Je weet dus hoe Microsoft jouw gegevens beheert, waar je data zich geografisch bevinden, wie er toegang heeft en onder welke voorwaarden (want die bepaal jij). Microsoft maakt je klantgegevens die gehost worden op Azure nooit bekend aan een overheids- of justitiële instantie, behalve als je dat zelf toestaat óf als dat wettelijk verplicht is. En dat is tot nu toe praktisch nooit voorgekomen: slechts een handvol zakelijke klanten wereldwijd is ooit onderworpen aan een overheidsverzoek inzake strafrecht of nationale veiligheid.
En wat kost de cloud dan?
De gang naar de cloud kan je aanzienlijke operationele en infrastructurele kostenbesparingen opleveren. Je moet echter ook rekening houden met nieuwe kosten, bijvoorbeeld voor de migratie zelf en nieuwe kostenelementen die door het gebruik van cloud diensten ontstaan. Directe cloud kostenelementen zijn bijvoorbeeld:
(virtuele) serverkosten (afhankelijk van type, aantal VM’s, CPU/cores)
Licentiekosten en subscription fees (Azure, App Services, etc.)
Managed Services en andere servicekosten
Bandbreedte- en opslagkosten (databases, transfervolumes, rekencapaciteiten)
Kosten voor high performance databases (zoals SQL), load balancers en add-ons
Security, back-up & recovery
Beheerkosten
Uitgebreide informatie over de algehele kosten van (migratie naar) de cloud kun je lezen in deze whitepaper: “Wat kost de cloud”.
De specifieke Azure diensten die je betrekt, worden – doorgaans op maandelijkse basis – naar gebruik gefactureerd (“Pay as you go”). Toch zul je van tevoren heel goed moeten kijken naar het te verwachten gebruik en dus de te verwachten kosten voor de door jou afgenomen diensten. Zeker als je ervoor kiest om ‘slechts’ met Rehosting of Refactoring (zie hoofdstuk 4) te migreren. Dan kunnen de operationele kosten voor het gebruik van afzonderlijke diensten en capaciteiten aanzienlijk stijgen. Daarnaast heb je voor de meeste Azure diensten nog steeds kosten voor inrichting en beheer. Voor bijvoorbeeld een virtuele server vallen de kosten en zorgen van de hardware weg, maar software updates, back-ups en monitoring zijn nog steeds nodig.
Microsoft Azure is geen magische oplossing voor alle IT uitdagingen. Maar het is zeker wél een meer dan waardevolle aanvulling op, of zelfs vervanging van bestaande IT infrastructuren. Flexibel vanuit de cloud werken zonder zorgen om technische infrastructuur én snel kunnen inspelen op een sterk veranderende vraag; veruit de meeste organisaties kunnen daar vandaag de dag niet meer omheen. En daarvoor is er Microsoft Azure.